Krka nasjonalpark, Kroatia

En drøy times busstur fra Zadar finner du den vakre nasjonalparken Krka,
-en av Kroatias åtte nasjonalparker.

#KrkaNasjonalpark

#HvorErKrka

    Parken er kjent for sine fantastiske fossefall,
    noe som lokker turister fra hele verden.
    Intet unntak for oss.


 

Etter å ha undersøkt ulike alternativer for å komme dit, endte det med at vi bestilte en organisert tur på nettet- gjennom getyourguide.no.

Her kan du velge blant flere dagsturer til Krka, gjerne kombinert med andre stopp underveis. Valget vårt falt på en dagstur med engelsktalende guide hvor det var lagt inn to stopp, og tre timers opphold i nasjonalparken.

Prisen vi betalte på forhånd var ca 1100,- kr for to personer, noe som inkluderte buss og inngangsbillett til nasjonalparken. Bussen som plukket oss opp på bestemmelsesstedet var en behagelig turbuss med gode regulerbare seter og AC. Da vi i tillegg fikk vi en dyktig og informativ guide, var vi veldig fornøyd med valg av turoperatør.

#SibenikBro

Første stopp underveis var ved den kjente broen i byen Sibenik, -Krka bro.
Broen er 1430m lang og 67 m høy, og forbinder øya Krk med fastlandet.

Buebrua er i armert betong og er blant de lengste i sitt slag i verden. Broen er et yndet sted for dristige strikkhoppere, noe vi fikk se til skrekkblandet fryd.

Elven Krka er 73 km lang- og munner ut i Adriaterhavet her,
-og det er den samme elven med sine fantastiske fossefall som renner gjennom nasjonalparken.

Nasjonalparken er oppkalt etter elven Krka, og ligger i Sibenik-Knin fylke i midtre Dalmatia noen km nordøst for byen Sibenik.
Krka fikk status som nasjonalpark i 1985, -og har siden da vært besøkt av tusenvis av turister fra hele verden.

Etter å ha passert Krka bro- tok det ikke lang tid før vi kunne kjøre inn i nasjonalparken. Det første som slo oss var den frodige grønnfargen på trær og planter som omsluttet oss.

Etter å ha kjørt et par kilometer på en smal og bratt vei med krappe svinger- kunne bussen parkere og vi var klare til å èntre parken.
Her skulle guiden følge oss gjennom en 3-4 kilometers tilrettelagt gangvei-som delvis besto av solide treplanker, og delvis hardtråkket sand/grus. -Du trenger ikke være i spesielt god form for å gå denne runden.

#Fossefall#Natur#Kroatia#KrkaNasjonalpark

Veien var lagt i en sløyfe rundt parken, med en times stopp ved turens høydepunkt.
Her finner man den vakreste delen av fossefallene -og det er mulighet for å bade i det grønne krystallklare vannet.

#TurenTilKrkaBørForeviges

Men OBS!! Steinene under vannet er svært glatte og det kan være vanskelig å holde balansen, - så svømmedyktig bør man absolutt være.

Denne delen av nasjonalparken er godt tilrettelagt med toaletter, kafeer og mat og drikke boder av alle slag. Vil du sole og bade- er det mange steder å slå seg ned, og turistene så ut til å kose seg hva de enn fant på.

#Paradis

Men det er en aktivitet som tydeligvis er mer populær enn andre. Nemlig fotografering!! Og det er mye folk! Her kappes det om å finne de beste stedene for å forevige turen, som selvfølgelig er de spektakulære fossefallene som parken er kjent for.

Det er derfor nesten en umulig oppgave å ta bilder uten å få med et hode eller ti- men, takk og lov for gode redigeringsprogram!

Tips og råd!

Tidspunkt
Som sagt er det MANGE turister som besøker Krka. Vi var der i slutten av august, da er det fortsatt skoleferie i mange europeiske land.
-Det kan være lurt å unngå høysesongen om du kan.

Varmen
Husk rikelig med drikke på turen. Det kan bli svært varmt- og høy luftfuktighet i parken.
Husk også solkrem og gjerne et hodeplagg.

#HuskDrikke#IVarmen

Skotøy
Dette er ikke stedet for slippers eller høyhælte sko. Gode tursko er å foretrekke.

Penger
Ta med kontanter, gjerne småpenger til eksempelvis toalett. Ikke alle kafeer og boder tar kort.

Pass tiden
Dersom du reiser på organisert tur er det viktigt å passe på tiden. Med mye folk både i vann og på land, er det fort gjort å «glemme» seg bort.
-Surt å ikke rekke bussen tilbake ...

Fotoutstyr
Husk for all del at turen til Krka bør foreviges. Fulladet mobil eller kamera er et MUST!
Vi hadde en uforglemmelig tur til KRKA. En opplevelse for livet, -og kan på det varmeste anbefale det.

Klem

Betty

Magiske Zadar

 Zadar? Hm…hvor i all verden er det?
- Slik tenkte jeg første gang jeg hørte om byen.
Den måtte googles- og etter å ha lest de første setningene tenkte jeg at dette måtte være et spennende reisemål for et voksent og reiselystent par.
Som sagt som gjort- få dager senere var turen i boks, og vi angrer ikke!

Den kroatiske kystbyen Zadar er virkelig verd et besøk.

Zadar har noe for alle. Midt i høysesongen er byen full av turister- unge, gamle, familier og par - som alle ser ut til å stortrives. En by med særpreg, en by med liv, - en by med sjarm og varme.

Historie

Med Norwegian er Zadar bare to og en halv time fra Oslo. I følge Lonely Planes liste over ti byer du i år bør besøke- er Zadar nevnt, og ikke uten grunn. I 2017 ble byens forsvarsverk fra det 15. til det 17. århundre oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Zadar har vært bebodd i over 2700 år, men det var først i det 7. århundre- etter å ha blitt erobret av romerne- at bysamfunnet vokste frem, og ble hovedstad i Dalmatia- og forble det til 1918. 

Zadar er en spennende blanding av gammelt og nytt, historisk og moderne på samme tid. I gamlebyen som utgjør Zadars kjerne- finner du en by med ruiner fra romertiden og med tusen år gamle kirker.

En sofistikert by som vrimler av små, eksklusive butikker og gallerier, moderne kaffebarer, hippe loungebarer og hyggelige restauranter.

Med sine trange smug og smale gater som munner ut i åpne plasser med romerske søyler- er det spennende og vandre rundt på århundregamle brostein- titte, smake og ta innover seg den særegne stemningen som råder.

Beliggenhet

Zadar ligger vakkert til ved Adriaterhavet og Dalmatiakysten- omgitt av hundrevis av øyer. Byen er delt i to, -den nye bydelen hvor de fleste bor og arbeider ligger på «fastlandet», mens den gamle bydelen stikker ut som en halvøy.

For spaserende er broen som forbinder de to bydelene et populært sted å ferdes. Broen er et naturlig knutepunkt mellom «gamle» og «nye» Zadar, og det tar bare noen minutters gange å bevege seg mellom bydelene.

På «ny» side ligger seilbåter og luksusyachter side om side, klare for å legge ut i den kroatiske øyverdenen. På «gammel» side holder turistbåtene og bilferjene til. Her kan man for en billig penge enkelt komme seg ut til en av de mange øyene, noen med fantastiske sandstrender, andre med vakker natur og sjarmerende landsbyer.

#Kroatia#Zadar

Solnedgang & havorgel

Hver ettermiddag før solnedgang, trekker hundrevis av turister og fastboende ned mot gamlebyens sjøpromenade. Her er det ikke bare den vakre solnedgangen som lokker. Når bølgene ruller inn mot de brede trappene ned mot sjøen, høres myke toner fra Zadars berømte havorgel.

Et veldesignet system sørger her for at bølgene ikke skvulper rett ut i havet igjen, men at vannmassene i stedet trekkes inn- og ut av orgelpipene som er anlagt under vann.

På trappene her er det konsert hele døgnet. Tonene bestemmes av vær og vind slik at hver eneste symfoni er unik. Ikke rart at National Geographic har kåret havorgelet – som ble oppført i 2005, til et av verdens ti mest romantiske steder.

#Havorgel#Zadar

Sol & bad

Det er ikke nødvendig å ta seg ut med turistbåtene for å sole og bade. I gangavstand fra gamlebyen ligger innbydende små og store badeviker på rekke og rad.

Her er det godt tilrettelagt med kafeer, toaletter, omskiftningstelt, dusjer, solsenger- og mange ulike vannaktiviteter for store og små. Et tips er å ta med badesko- da strendene her er småsteinete- både under og over vann.

Til gjengjeld er vannet klart og rent, og med deilige badetemperaturer på godt over 25 grader, i alle fall midt på sommeren.

Mat & drikke

Zadars gamleby vrimler av kafeer og restauranter i alle kroker og kriker. Dessuten finnes det utallige utsalg av streetfood, som både er velsmakende og billig. Dette er virkelig populær mat, noe som synes godt i gatebilde hvor folk i alle aldre går rundt og spiser på et eller annet.

For ikke å snakke om is. Foran de mange isbarene er det lange køer av is lystne mennesker, -for her får du is i alle smaker og varianter.

Frister det med en god middag på en av byens mange restauranter, vil du ikke bli skuffet. Prisene her er langt lavere enn i de fleste andre europeiske byer. Med hovedrett fra ca 100 NOK- og oppover- og en halvliter øl til rundt 20-30 NOK, er det ingenting å si på prisnivået.

Matkulturen i Zadar er tydelig påvirket av det italienske kjøkkenet med sine mange pastarestauranter, som ofte er stappfulle av matglade gjester. Selv endte vi en dag opp med å bestille fritert blekksprut med tartarsaus og sitron- på en taverna utenfor gamlebyen. Kjempegod mat for en rimelig penge- så god at vi bestilte en ekstra posjon.  

#ZadarKroatia#Nattliv

Overnatting

Velger du å bo midt i gamlebyen er det enkle hotell eller hostel som gjelder.
Disse er ofte
«strippet for » unødvendig luksus og fasiliteter, men til gjengjeld bor du midt i «smørøyet» med kort avstand til alt. Og det er beliggenheten du betaler for her. Ikke spesielt billig var «vårt» hostel, til ca 900 NOK pr døgn.

Vi valgte å booke oss inn på Boutique Hostel Forum, rett ovenfor den kjente kirken St. Donatus. Kirketårnet holder åpent til bestemte tider, slik at turistene kan gå trappene helt opp til klokketårnet, for å nyte utsikten over byen og havet.

For et godt voksent par, var nok ikke dette hostelet et vellykket valg. Til tross for at rommet var rent med gode senger, velfungerende AC- og med flott utsikt mot kirketorget og sjøen- var det i minste laget for oss. Dusjavlukket var ubehagelig lite- og dessuten utstyrt med et plastforheng.

Frokosten her er enkel, men grei nok- noe annet hadde vi heller ikke forventet. Det mest positive ved hostelet, bortsett fra beliggenheten- var personalets hjelpsomhet og positive holdning. I resepsjonen som for øvrig er døgnåpen, fikk vi nyttige tips og god informasjon om det meste vi lurte på.

Rett utenfor gamlebyen ved badestrendene finnes det nok av leiligheter for utleie, et langt billigere- og roligere alternativ. Ved litt «leting» på nettet, er det fullt mulig å finne hyggelige leiligheter i forskjellig størrelse til rimelige priser.

 

Tips & gode råd

Flyr du med Norwegian, ankommer du Zadar midt på natten. Du bør dermed avtale med overnattingsstedet på forhånd om du kan sjekke inn hele døgnet. Husk også at hjemreisen med Norwegian er nattflyving. Vi valgte derfor å betale for avreisedøgnet, da vi ellers hadde stått uten hotellrom hele ettermiddagen og kvelden.

Du bør også forhåndsbestille taxi via overnattingsstedet, da er det en fastpris på 200 kroatisk kuna- fra flyplassen og inn til byen. Dette hadde ikke vi gjort og endte opp med å krangle med taxisjåførene om prisen de forlangte. Fra 900 kuna, fikk vi prutet ned til 500, noe som også er alt for mye.

Det kan også være lurt å sjekke ut på forhånd om det går nattbuss fra flyplassen og inn til byen. Ved en tilfeldighet fant vi en buss som gikk til flyplassen når vi skulle hjem, og betalte bare 50 kuna for to personer.

Det er lokal valuta som gjelder i Zadar. Selv om det kanskje er mulig å betale med euro, er alt priset i kuna- og man betaler i lokal valuta.

Zadar er et flott utgangspunkt for dagsturer både til vanns og til lands. Selv valgte vi en organisert dagstur til den flotte nasjonalparken Krka, noe som virkelig er å anbefale. Krka er absolutt verd en egen omtale, så den kommer om ikke lenge.

Vel, dette var litt om den kroatiske byen Zadar, magisk, livlig og sjarmerende. En by som begeistrer, en by som vekker nysgjerrighet, - en by å vende tilbake til.

 

 

Hilsen

Betty

Freidige Fruer
© copyright

 

Innholdet på sidene er kopibeskyttet,
og kan kun deles med referanser tilbake til bloggen,
om ikke noe annet er avtalt på forhånd.